Inmaken

Zoveel lekkere appels had ik, maar ook waren ze kwetsbaar.
Ik nam tot nog toe niet de moeite om gevallen fruit weg te halen, insecten kunnen gewoon van beneden naar boven de boom op kruipen en vinden daar heerlijke appels. Veel appels hebben last van enige vraat. Dat is op zich niet erg, maar het betekent wel dat ik de appels niet lang kan bewaren.
Eerdere jaren probeerde ik dat wel en controleerde dan geregeld, waarbij ik de inmiddels verrotte exemplaren verwijderde. 
De gave appels vond ik echter toch een stuk minder lekker na maanden verblijf in de koele kelder.
Dit jaar ben ik gaan inmaken en vond leuke recepten.
Ik noem er een paar:

  • appeltaartjam: verrassend lekker!
  • appelchutney
  • appel op calvados
  • gedroogde appel (waarvoor ik een dehydrator kocht: gaat sneller en is energiezuiniger dan in een oven)

Ik bewaar nog wel appels in mijn kelder, stuk voor stuk ingepakt in krantenpapier en noppenfolie als scheidingslaag en afsluitende laag. En ook een paar in de koelkastla. Maar ga ze niet te lang bewaren. Ook had ik al eerder appels, vooral valfruit,  ingevroren als appelmoes.

Deze recepten en veel tips vond ik vooral bij Diana op:
http://www.mooiemoestuin.nl/recepten/inmaakrecepten-2/

Maar ook elders op internet vind je leuke recepten. Google gewoon met de namen van je ingrediënten en ontdek mogelijkheden.

Hieronder de appelboom op mijn volkstuin, een Elstar.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.