Op 9 april, een zomerse zondag, vond de eerste Foodwalk van het seizoen plaats, onder leiding van Jacqueline Raaijmakers, alias the woman of the wild.

Op Facebook schreef ze:
Zondag 9 april neem ik je graag mee op een klein en groen avontuur: een foodwalk. Tijdens een foodwalk krijg je een goede uitleg om verschillende eetbare planten te herkennen met al je zintuigen.  Daarnaast vind ik het altijd belangrijk dat je zelf aan de slag gaat. Je gaat dus niet alleen zelf de bladeren en bloemen plukken, maar je verwerkt de geplukte ingredienten tot 1 of 2 makkelijke en ter plekke te bereiden gerechten.
Jullie wilde mini-proeverij vul ik aan met iets wat ik zelf heb bereid.  Hierna loop je nooit meer op dezelfde manier door het bos.
Prijs: € 15,- pp; Er kunnen maximaal 15 personen meedoen. We verzamelen op de parkeerplaats met als adres: Van Boetzelaerstraat 12 Nijmegen.
Een plekje reserveren kan via: T 06-38777485 of E info@womanintothewild.nl


En dat deden we! We begonnen bij de meidoornhaag (foto 1 ) en proefden een jong blaadje. Beetje bitter. Daarna proefden we van de meidoorn boom (foto 2); dit leek ietsje minder bitter. En leerden meer over de meidoorn. De meidoorn heeft doornen en heeft eerst blad, en pas bloesem in mei. We plukten een extra voorraadje voor de salade. 

We liepen daarna het Oosterhoutse bos in, een landgoedbos dat is aangeplant omstreeks 1870.  (Ontdekte ik toen ik even verder googlede, ik  kwam hier voor het eerst) 

Meer over het Oosterhoutse bos Toon

In het bos waar bij de ingang veel gekapt was, groeide het zevenblad als één groen tapijt; we plukten en maakten er later een heerlijke pesto van.
Daar zagen we ook speenkruid. Maar dat bloeide al, en dan kan je het beter niet eten. Jacqueline groef een plantje op en wees ons de knolletjes, die men in de middeleeuwen at als eerste vitamine voorraadje na de winter. Ook zagen we het speentje waar de plant zijn naam aan te danken heeft.

Jacqueline woont hier vlak bij en kent het bos goed. Weet precies waar de honden hun eerste plasje doen en waar hun tweede; en waar wij dus veilig konden plukken en proeven. Daarnaast relativeerde ze ook dat je overal wel wat kan aantreffen, maar in een kleine hoeveelheid kan het geen kwaad.

We proefden kleefkruid en namen weer wat mee in ons mandje voor de salade. Ook het topje van de gewone bereklauw en fluitekruid. Niet te verwarren met gevlekte scheerling die dodelijk kan zijn. Snijd bij twijfel de stengel door: fluitekruid heeft een dikke binnenwand; ook is de stengel niet rood gevlekt. In de salade gingen verder nog: pinksterbloemen, paardebloemen (zonder het groene deel onderaan de bloem), paardebloemblad, hondsdraf.
We plukten het topje van de brandnetel. Jacqueline legde uit dat je dat topje kan masseren (of in heet water leggen) en daarmee de vaatjes waar de irriterende stof in zit, stuk maakt.  Daarna kan je de brandnetel gewoon eten. Paardebloemen en brandnetels komen overal op de aarde voor. Handig om vooral deze twee dan goed te leren kennen en gebruiken! Ook leerden we het grote onderscheid in plantenfamilies en vooral de familie van de lipbloemigen, die alle eetbaar zijn.
Veel van wat we plukten kan je ook toevoegen aan de maaltijd, op het laatst even kort meestoven, of meebakken in een pannenkoek. 

Leerzaam, leuk en lekker! Er zijn nog meer foodwalks, zie http://www.womanintothewild.nl/agenda/

 

Website tips

 

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.

Laatste berichten van Karla Mulder (toon alles)