Pieter Jansen en Wouter van Eck kochten in 2009 2.4 hectare landbouwgrond in De Horst, Groesbeek, Plakseweg. https://www.facebook.com/FoodforestKetelbroek www.foodforestry.nl https://www.facebook.com/FoodForestryNetherlands Eetbaar bos met onder andere cider en noten oogst, maar ook fruit en groentes. Een paar foto's van een bezoek aan deze tuin op 7 juni 2011 door de werkgroep eetbare tuinen van Transition Town Nijmegen: http://nl-nl.facebook.com/pages/Foodforest-Ketelbroek/191486610920273?sk=info Het terrein ligt in een tongdal, de bovenste laag is loss. Door deze ligging en vocht vasthoudende grond hebben de boompjes de strenge winter van 2010-2011 en de droogte in april 2011 goed overleefd. We hebben gelopen door dit bos in wording en ons voorgesteld hoe er twee poelen gaan komen en een beekje langs de rand van het perceel. Naast de weg komt een permacultuur schooltuin voor de kinderen van het nabijgelegen plaatsje De Horst. Hoe de meidoornhagen voor beschutting en biodiversiteit gaan zorgen. Een paradijs temidden van de saaie rechte stukken landbouwgrond eromheen.
pawpaw Japanse pruim kaki
Pawpaw Japanse pruim Kaki
Wouter vertelde ons hoe 150.000 jaar geleden enorme gletschers vanuit Scandinavie zich uitstrekten tot dit gebied. Het ijs stuwde land omhoog, dat zijn de heuvels eromheen. Hij wil hier cider gaan maken en noten oogsten. Vruchtbomen, met perzik, pruimen, kersen en bijzondere zoals: Notenbomen, zoals walnoot, hazelnoot en;
hartnoot okkernoot
Hartnoot Okkernoot
Struiken, zoals: kruisbes en:
cherry_nanking Siberische erwtenboom  
Nanking kers Siberische erwt  
En nog veel meer. Zolang de bomen nog klein zijn, verbouwt hij ook pompoen, aardappelen, courgettes ed. Hij bestelde veel van zijn bomen bij Martin Crawford: http://www.agroforestry.co.uk/ Hieronder een video over Martin Crawford: Nog meer projecten/tuinen wereldwijd: http://www.agroforestry.co.uk/fgn2011.pdf Foto's van de open dag, 24 juni 2012: NB: laatste nieuws: er komt een 5 daagse cursus aan in augustus 2012: http://www.permacultuur.eu/site/agenda2012groesbeek1.php Hieruit: Dit is een 5 daagse cursus. Geschikt voor een zeer diverse groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die een opfrisser van hun permacultuur-kennis kunnen gebruiken, ge├»nteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen en meer willen leren over aanleg en ontwerp van bostuinen, en over vaste planten, voor tuinen van allerlei formaat. Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.