CSA permacultuur boerderij De Veldhof bij Gorssel

Tijdens mijn fietsvakantie maakte ik een ommetje om permacultuur tuinderij De Veldhof te bekijken. Er zijn nog niet veel permacultutuur tuinderijen en ik was nieuwsgierig. Begin juli had ik op het permacultuurfestival stagiaire Kerstin Mengewein gesproken en gehoord dat ik eventueel op donderdag langs kon komen. Rond lunchtijd was ik er en sprak de oprichters en kreeg een mooie rondleiding van Kerstin.

Uit de site: De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en de abonnementhouders (deelnemers). Doordat de deelnemer zijn aandeel vooraf betaalt, hoeft de tuinder niet bij een bank aan te kloppen voor een lening. De productiekosten worden betaald uit de bijdrage en de tuinder ontvangt een eerlijk loon. […]
De tuinders streven ernaar wekelijks minimaal 5 verschillende groenten te produceren. Als deelnemer zegt u toe wekelijks een deel van deze oogst af te nemen. De weekoogst kan soms wat groter en soms wat kleiner uitvallen. De groenten kunnen iedere week op woensdag worden opgehaald op De Veldhof. We bezorgen op die dag ook bij drie afhaalpunten, één in Gorssel, één in Epse en één in Eefde.

Kijk even mee naar deze mooie CSA (Community Supported Agriculture ):

Wat me opviel, in beeld of in uitleg

  • rechte paden
  • rondom de eenjarigen proberen ze het onkruid vrij te houden. Ze gebruiken hiervoor een wielschoffel. Ik kende het niet en ik heb hem daar niet gezien, maar uit de beschrijving zou het zoiets moeten zijn als op de laatste foto (op internet gevonden). Google naar wheelhoe en je ziet allerlei varianten.

    Dit spaart veel tijd. Vandaar ook de rechte paden. 
  • Langs sommige paden staan fruitstruiken zoals bes, maar ook fruitboompjes. Hier mag het onkruid wel groeien. 
  • In het midden is een wal gecreëerd (foto 4, aan linker kant) , met de grond die vrijkwam bij het maken van de poel (laatste foto)
    De wal zorgt voor een warme zuidwand. Daar groeien nu de pompoenen.
  • De planten staan er goed bij! Terwijl ze amper water geven. Er is slechts een handpomp.
  • De tuinderij is in juli 2015 gestart; er is toen gelijk veel compost op gegaan. Dat was wel nodig op deze voormalige paardenwei, aan de bosrand. In september gingen de eerste planten al de grond in, waardoor ze direct het eerste seizoen al konden leveren. Klanten komen vooral uit Gorssel en ook uit het nabij gelegen Deventer. Ze kunnen met hun abonnement zelf de klaargezette groentes inpakken. Dat kan op de tuinderij of op een locatie in Gorssel. 
  • De poel moet nog een paddenpoel worden.
  • Er zijn plannen voor een verplaatsbare kippenren. De kippen zouden dan mogen rondlopen op een strook die dan helemaal leeggegeten mag worden en bemest met kippepoep.

Op https://permacultuurnetwerk.eu/kaart/ vind je permacultuurprojecten in vooral Vlaanderen en Nederland.  
Deze website kan je inspireren als je ook iets met permacultuur wil. 

Voor mij vormde het bezoek het zetje om toch maar de mooie oost-indische kers te verwijderen die zo gezellig rondom de pompoen was gaan groeien.

 

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.