3 maaltijden per dag en nog meer Salutogenese-tips

Op zaterdag 11 november ging ik op herhaling voor de dag-cursus Salutogenese, door Birgit Spoorenberg. En nu is het kwartje pas echt gevallen. Tenminste dat denk ik. Birgit vertelde dat er ook al iemand was die 5x op herhaling was geweest. Het is een heel uitgebreid verhaal en ze past haar verhaal aan de deelnemers. Deze keer was er meer aandacht voor voeding. Ze kan lastige termen uitleggen met eenvoudige bewoordingen. Ieder luistert met zijn eigen interesse en achtergrond en neemt er het zijne van mee naar huis. Ik kan je de cursus aanraden. Ze geeft hem op diverse plekken, je betaalt wat het je waard is, achteraf.

Helaas heeft Birgit nog geen boek geschreven. Ook waarschuwde ze ons, dat ze niet alles zeker weet en kan het best zijn dat zich nieuwe kennis aandient. Dit is haar meest logische versie over het verlies van gezondheid en daaruit volgend: hoe je je gezondheid kan terugkrijgen.

Ons lichaam reageert nog met precies dezelfde mechanismes als in de oertijd toen de mensen nog vooral op voedsel jaagden en het verzamelden. Het lichaam verandert wel, maar dat tempo is zo traag dat we er verstandiger aan doen goed te luisteren en rekening te houden met die oude mechanismes.

  • Ons afweersysteem oftewel immuunsysteem heeft 4 tot 6 uur nodig om tot rust te komen afhankelijk van de inhoud van de genoten maaltijd. In die tijd is het bezig om te controleren of hetgeen gegeten is, wel veilig is.
    Zelfs het eten van een enkel rozijntje heeft dit effect.
    Ik vond deze link van Sanova:
    Het immuunsysteem gaat dan energie halen uit stofjes die daar niet voor bedoeld zijn en zorgt ervoor dat andere systemen en organen minder energie kunnen gebruiken. Afhankelijk van de strategie die het immuunsysteem kiest, ontstaan er symptomen. Dat kan variëren van chronische vermoeidheid, stemmingsklachten en pijntjes tot spijsverteringsproblemen, huidproblemen en overgewicht. Eigenlijk zijn bijna alle chronische klachten terug te voeren op een immuunsysteem dat te lang achter elkaar actief moet zijn.
  • Pas als het immuunsysteem rustig is, kan ons lichaam herstellen.

Ons lichaam heeft tegenwoordig nogal wat om van te herstellen: stress, overbelasting, onbekend voedsel, heel weinig beweging en een vooral zittend bestaan, onbekende producten voor huid en haar, luchtvervuiling, straling, het dragen van (verkeerde) schoenen, werken in ploegendienst, slecht slapen en vast nog wel meer dingen.
Denk bij voedsel aan alle industrieel bewerkt voedsel; gelukkig is ons lichaam al wel gewend aan gekookt voedsel; de uitvinding van het vuur en de methode om hiermee voedsel te bewerken (en tegelijk de ontdekking van vis en de stimulerende uitwerking op de hersenen) heeft al geleid tot een kortere darm. Generaties ver na ons zullen mogelijk profiteren van onze westerse levensstijl en hier wel tegen kunnen. Onze genen passen zich aan, maar het gaat echt heel langzaam. Dat wil zeggen áls er genoeg mensen weten te overleven en genoeg nakomelingen op de wereld weten te zetten. Onze westerse levensstijl gaat nl ook gepaard met verminderde vruchtbaarheid.

  • Via de zintuigen krijgt de hypothalamus het signaal van gevaar.
    Hij geeft stress hormonen af, die aanzetten tot actie.
    De bijnieren produceren het stress hormoon Cortisol. Dit zorgt voor eiwitafbraak (in kleinere spieren en pezen, bindweefsel, eventueel de darmwand) om er glucose van te maken. Spieren krijgen deze glucose, zodat je kan vluchten of vechten. De hersenen en andere organen krijgen even niets, zoals ook de spijsverteringsorganen. Dat komt later wel, als het lichaam in rust is. Een hyper permeabele, lekke, darmwand is op dat moment niet erg.
    Maar het lichaam komt maar niet tot rust… Dit mooie mechanisme van gevaar en herstel werkt niet goed meer.
  • Ook ons geïndustrialiseerde voedsel is een bron van ontsteking: industrieel bewerkt voedsel en ook regulier vlees bevat vooral omega-6 vetzuren: stoffen nodig voor bijvoorbeeld het ontsteken van een wond.
    Als het ontsteken gelukt is, zouden omega-3 vetzuren voor herstel van weefsel moeten kunnen zorgen. Er moet hiertoe een goede verhouding van omega-6 en omega-3 vetzuren zijn, 1 op 1 of eventueel 5 op 1. Maar die verhouding is nu 25 op 1. De ontsteking wordt niet geremd, we zijn als het ware continu “ontstoken”.
    Uit optimale gezondheid : 95% van de mensen verkeert in een chronische ontsteking en lopen grote risico’s op [genoemde ziektes en] aandoeningen die samenhangen met hun leefstijl. 60% van onze ziektes en aandoeningen zijn leefstijl gerelateerd.

    Uit circadian.nl: Te veel omega 6 kan tot enzymen tekort voor omega 3 leiden. Omega 3 en 6 vetzuren veranderen tijdens hun weg door het lichaam meermalen van vorm om hun werk goed te kunnen verrichten. Voor deze omzetting hebben ze enzymen nodig. Omega 3 en 6 maken hierbij van hetzelfde enzymsoort gebruik.
    Dat kan tot problemen leiden wanneer omega 6 de overhand heeft. Deze verbruikt dan namelijk de enzymen die voor omega 3 noodzakelijk zijn, met als gevolg dat deze zich niet kan omzetten. In dat geval kan omega 3 dus niet zijn hulpfunctie vervullen met de eerder genoemde gevolgen van dien.

  • Je lichaam geeft best wel signalen af als het stress (ook psychosociale) ervaart, maar we zijn geneigd die signalen te negeren.
    Dat geldt ook voor de behoefte aan bewegen. Jonge kinderen bewegen nog voldoende, die hoef je dat niet te vertellen.
    Ook wij voelen ons vaak beter als we buiten zijn, en gevarieerd bewegen, zoals bij werken in de tuin. Het is de kunst om ons leven weer enigszins in te richten zoals ons lichaam dat graag wil.
    We denken dat we een comfortabel leven willen met een constante temperatuur tussen de 18 en 25 graden; nooit een hongergevoel, nooit te koud, nooit te warm, voeten lekker ingepakt in sokken en schoenen, wanten aan zodra het koud wordt, muts op; met de auto of ov in plaats van de fiets of te voet; bij stress chocola of gebak eten; pas gaan slapen als we alle mails hebben beantwoord; zonnebrandcreme het hele jaar door; shampoo om je haren te wassen. Echt zoveel dingen doen we omdat we denken dat het goed is. Maar het staat mijlenver af van wat ons lichaam eigenlijk wil.

Dus, nam ik me na deze dag wat voor:

  • 3 maaltijden per dag, geen tussendoortjes; pas eten als ik honger heb; misschien een maaltijd overslaan. Koffie direct na het ontbijt. Groente, groente en groente… Minderen met aardappels, granen. Meer kiemgroentes. Doel: rust voor de darmen en goede makkelijk opneembare voeding.
  • Bewegen na elke 30 minuten (of zodra ik die behoefte weer voel), en gevarieerd, zoals hurken (doorgaan met Nederland in Beweging)
  • Schoenen en pantoffels en sokken uit in huis: voeten willen voelen. (tot ik het koud krijg)
  • Meer temperatuurverschillen ervaren. Dus niet al te warm gekleed in de winter. Thermostaat in huis lager
  • Psychosociale stress beter aanvoelen; letten op kleine lichamelijke signalen en er iets mee doen
  • Als het niet nodig is, geen chemische deo’s, shampoo, luchtjes.
  • Slapen van 22 tot 6 uur.
  • Geen zonnebrandcrème, maar door veel buiten zijn zelf die bescherming opbouwen. Wel zonnebrandcrème als je opeens een hele dag buiten bent in het voorjaar met een stralende zon.

Kortom een hele mix. Het is nog niet zo makkelijk om gezond te blijven. Op 1 januari 2014 bleek: 8,2 miljoen mensen met een chronische ziekte. 

Nog wat links:

  • Waren onze verre voorouders gezonder? Jazeker: ‘Jager-verzamelaars gezonder dan landbouwers’, NRC, 1 aug 2017
    Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat jager-verzamelaars gezonder waren dan vroege landbouwers. Ze waren langer, werden ouder en hun skeletten vertonen minder aantastingen van tanden en botten die duiden op ondervoeding en ziekten.
    Wel was de kindersterfte hoog onder jager-verzamelaars, onder andere als gevolg van infanticide.
  • Over het belang van een goede nachtrust: http://www.voedingvanleen.nl/tag/orgaanklok/
  • Uit energiekevrouwenacademie: over laaggradige ontsteking en voeding
  • Uit ziekdoorvoeding:  Een leaky gut syndroom, betekent lekkende darm. Onverteerde voedingsstoffen hebben geleid tot een ontsteking van het slijmvlies en uiteindelijk tot het lekken van de dunne darm.

http://cursussalutogenese.nl/agenda/

Je kan Birgit ook zelf uitnodigen: regel een ruimte (en eventueel je eigen groep) en maak reclame, dan komt ze.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.